Shopping Online Di Sini :) :)

Shopping Online

Rakan2 MayaKu

Monday, May 3, 2010

Remaja Sekarang Pandai Memasak Ke?

Huhuhu...nk belajar buat burgerlah


Rasanya rata2 remaja yang hidup berdikari, memang pandai memasak. Tak kiralah masak mee pun. Kira pandailah juga. Namun ada juga remaja yang tak berapa nak pandai memasak & lebih suka makan diluar or mengharapkan emak masak je.


Bagi kaum perempuan memang wajiblah tahu memasak. Taklah mengharapkan pandai memasak macam chef2 di hotel or restoran tu. Sekurangnya pandai memasak perkara basic & yang lain2 tu boleh belajar secara perlahan. Kalau perkara basic macam masak nasi pun tak tahu nak masak. Tak tahulah saya. Tak pe belajar lagi.


Ada jenis orang time remaja tak berapa pandai nak masak, bila dah kahwin naluri nak memasak tu akan timbul. But not semualah macam tu. Kalau anak kaya maybelah takkan pandang dapur agaknya. Yelah dah ada orang gaji nak uruskan. Tapikan elok lagi kita sendiri memasak dari mengharapkan orang gaji terutamanya bagi yang sudah berumahtangga.


Pandai memasak ni bukan saja dituju khas buat kaum perempuan tau. Lelaki pun harus pandai memasak. Memang tak dinafikan kaum lelaki ramai yang menjadi chef terkenal & lebih pandai memasak daripada kaum perempuan. Bagi yang tak jadi chef tak salah belajar memasak.


Mana tau kalau ada apa2 kecemasan ke. Bolehlah tolong isteri or mak di dapur. Tak pun masak untuk diri sendiri. Sama2 membantu isteri di dapur memang digalakkan, kalau bagi akulah. Dengan ini dapat eratkan hubungan kasih sayang..kan.

10 comments:

Aqma eUcaLypTus GurL said...

betul2... pompuan kalo tak reti masak bukan pompuan lar... hikhik...

Mat Gebu said...

Setuju tuu..bukan nak suruh masak yang susah. at least lepas untuk diri sendiri pun dah ok...kadang2 bakal mak mertua ni pun pandang juga hal2 dapur nihh...specially ur future MIL tu dari kampung....serius nihh!!...

Admin said...

ye ke...emm kena pandai memasak ni wpun buka sepandai chef...

Admin said...

ye ke mat gebu...mcm ada pengalaman je....hrp tk dpt mak mertua yg cerewet sudahlah..he3.

LeiYarNae said...

memasak ni perlu ouh...
kalo dah tak stay ngan family, tak reti masak, tak makan la jwbnyer... jenuh la nak makan kedai aja rite?

-ini persepsi seorang yg susah nak suka lauk kedai tapi suka makan-

kembatolo™ said...

sekarang da jadi terbalik..laki da ramai reti masak lauk pauk tapi pompuan masak nasi pun berkerak sakan..akhir zaman kan?haha

baideway,baru singgah ini belog..dan dah jadi folower..harap2 admin buleh jalan2 blog saya jugak..

http://naughtytwin.blogspot.com

sal said...

salam ziarah.Pasal masak ini,bergantung kepada individu tu sendiri dan persekitarannya.Kalau berminat dan ada yg mengajar memasak akan pandai.tapi ramai juga remaja yang tak berminat.

nughul said...

klu ckp psl msk nasi teringt s0rg member..dia ckp ltk beras dlm periuk masak..hehe
kit0rg smua gelak berguling2..

Admin said...

hahaha..mcm2lah perangai sorg2 kan...emm tp mmg ptg pandai memasak, lbh2 lg kalau hdp bdikari & berumahtangga..kan....

Admin said...

Ada sapa yg masak nasi, tak masak2 sini...hehe3

Related Posts with Thumbnails

Komen Dr Blogger

Grab This Widget

Blog Anniversary!!

Daisypath Anniversary tickers

My Anniversary Day :)

Daisypath Anniversary tickers

Radio Rentak Hidup Maya

Disclaimer

"All images are sourced from the internet and are in the public domain. We claim no credit for any images or videos featured on this site unless otherwise noted. All visual content is copyright to it's respectful owners. If you own rights to any of the images or videos, and do not wish them to appear on this site, please contact us via e-mail and they will be promptly removed. We are not responsible for content on any external website, and a link to such site does not signify endorsement. Information on this site may contain errors or inaccuracies; the site's proprietors do not make warranty as to the correctness or reliability of the site's content."