Shopping Online Di Sini :) :)

Shopping Online

Rakan2 MayaKu

Thursday, May 27, 2010

Kahwin Dulu Then Cinta Or Cinta Dulu Baru Kahwin…Mana Satu Best?


 Credit:Google

Persoalan kahwin ni perlu di pandang serius. Sebab kita berkahwin bukan untuk sehari dua, kalau boleh hingga akhir hayat dan bertemu semula di syurga. Kalau itu sudah tersuratlah. Kalau selain dari itu, aku tak tahulah nak cakap apa.


Cinta dulu lepas tu kahwin, memanglah best. Siapa yang tak mahu kahwin dengan orang yang kita cintaikan. Semua orang mahu termasuklah aku ni. Memang bahagialah kalau dapat kahwin dengan orang kita cintai. Cuma sejauhmana jodoh kita, itu penentu kepanjangan usia hubungan suami isteri kita.


Kadang2 kahwin kerana cinta juga, berakhir dengan perceraian juga. Walaupun masa anda bercinta dulu bukan main nak rak, tapi bila dah lama diam bersama sebagai suami isteri lain pula jadinya..kan. Bukan aku nak harapkan anda berakhir macam tu. Sebagai contoh yang memangnya pernah terjadi dalam kelompok kita. Memang tak dapat lari, kalau takdir jodoh anda sampai ke situ je. Kalau boleh usahakan agar ia berkekalan ye.


Kahwin then cinta pun tak kurang hebatnya. Ada yang kahwin cara begini bahagia hingga akhir hayat. Itupun terpulang pada jodoh juga. Kalau kekal, kekal. Kalau tak sebaliknya seperti cinta then kahwin juga. Tak kira kahwin then cinta or cinta then kahwin, dua2 ada baik or buruknya. Semua depend pada ketentuan jodoh kita.


Kalau boleh semua nak kahwin dengan orang yang dicintai or paling kurang dikenali...betul tak? Takkan kita nak kahwin cincai je. Tak kenal serba sedikit mengenai insan yang akan bersama kita semasa kita duka or gembira. Kalau macam ni, payah juga. Apa2 pun yang penting jangan kena paksa kahwin buta sudahlah……apa2 jelah…he3.

17 comments:

zaza said...

yup!!
ape2 pun msg2 ade pro n contra...
mane2 pun tetap kena uji..
yg pntg cara apa kita handle setiap mslh yg dtg..
bru la kekal bpnjangan ;)

Mr. J pengeRindu said...

zaman sekarang lebih kepada kawin then cerai ..


www.pengeRindu.com

FarHa said...

2 2 sama je...depends pada penghayatan masing2...hehe

Admin said...

itulah....cuma hrp bkekalanlah..tk mau cerai....wpun zaman skrg kahwin then cerai....hehehe

::ienafazlyna:: said...

bg sye bek bercinta dulu..mane lah tahu kalo terkawin ngan org yg langsung tak sesuai ngan kite, haru la plak nak menyesuaikan diri tu kan

samdaddycool said...

Persoalan paling penting dan ramai orang tak amik kisah isalah.. mampukah anda bercinta dengan pasangan anda bila usia perkahwinan mencecah 10 , 20, 30 tahun?

dannyneutron said...

macamana kalau tak bercinta.tapi kawin.dah kawin pun still ta bercinta.haha

wadud@duad said...

kalau kat Aceh INdonesia, kawen tuh maksudnyer melakukan hubungan seks tanpa ikatan yang sah, kalau NIkah tuh baru ikatan yang sah..

pernah gak time mula2 sampai kat sini, saya sembang ngan member2 aceh, cakap main2 dah kawin, drang terkejut, tanya apsal, drang cakap saya wat dosa besar.. hahahahha.. siot jerk..

ape2 pown sya sutuju 101% bercinta dan berkenalan setelah kahwin adalah yang sempurna :-) baru ngam ngan kata ALlah :p

Admin said...

mn2 satu yg sesuailah..payah juga fikir psl cinta

Admin said...

persoalan sam..

mampukah anda bercinta dengan pasangan anda bila usia perkahwinan mencecah 10 , 20, 30 tahun?

menarik gak...perlu kupas sampai tk de kulit ni...hahahha....kalau boleh maya nk cinta sampai bila2 psgn maya...mcm mak bapak maya sentiasa syg myayangi.....cuma psgn skrg je...tak tahan dugaan....kejap2 nak cerai..payah betulkan?

Admin said...

kawen=hubungan seks...daud...hahaha..pasti gempak kwn aceh awk tu.....stiap tpt pasti ada pgertiaan lain2kan.

cik panadol said...

yg penting niat...niat mesti kerana Allah...samada cinta dl atau kawen dl, asalkan niat betol...bahagia la rumah tangga....

http://ms-panadol.blogspot.com/2010/02/cinta-sebelum-dan-cinta-selepas-kahwin.html

Diploma Sains Komputer 96 -99 said...

hohoho..
boleh je.. mana satu pun janji bahagia

Zool

Admin said...

yup..btl kata cik panadol tu..mudahan bahagia hendaknya..hehhe

Admin said...

betul tu zool....asalkan bahagia sudahlah

Syafrizal said...

sekarang kene fikir keberkatan
itu je...
ramai tak fikir keberkatan
apa yang jadi tak berkat?
fikir2 la
tanya para ulama
nanti cakap lebih2 marah plak

Admin said...

yelah...hehe...apa2lah mrk...asalkan bahagia...tp maya nk kahwin dgn org yg maya cintai...huhuhu

Related Posts with Thumbnails

Komen Dr Blogger

Grab This Widget

Blog Anniversary!!

Daisypath Anniversary tickers

My Anniversary Day :)

Daisypath Anniversary tickers

Radio Rentak Hidup Maya

Disclaimer

"All images are sourced from the internet and are in the public domain. We claim no credit for any images or videos featured on this site unless otherwise noted. All visual content is copyright to it's respectful owners. If you own rights to any of the images or videos, and do not wish them to appear on this site, please contact us via e-mail and they will be promptly removed. We are not responsible for content on any external website, and a link to such site does not signify endorsement. Information on this site may contain errors or inaccuracies; the site's proprietors do not make warranty as to the correctness or reliability of the site's content."