Shopping Online Di Sini :) :)

Shopping Online

Rakan2 MayaKu

Friday, April 23, 2010

Kenali Jenis Gemuk Anda, Agar Anda Tidak Gemuk Lagi....He3!

Credit:Google

Bercakap pasal gemuk ni, perempuanlah paling patang sekali kalau berat badan naik. Yelah semua perempuankan nak nampak cantik & slim selalu agar dapat menarik mata2 lelaki yang menjeling ke arahnya. Betul tak? Tak pun, boleh try baju2 yang lawa2kan. 


Lagipun kalau gemuk sangat pasti membawa bermacam masalah terutamanya dari segi kesihatan. Dan anda pasti tak mahu diselebungi bermacam penyakitkan? Saya pun tak mahu. Tapi bukan saya bermaksud orang gemuk saja dapat penyakit. Orang yg kurus pun boleh dapat penyakit. Cuma potensi & risiko paling besar, orang gemuklah.


Apa2 pun yg penting kita jaga permakanan. Lebih2 lagi bagi yg banyak alami masalah kesihatan. Kalau tak control cara permakanan, payahlah. Dahlah gemuk, banyak penyakit. Tak pantang pula makan. Kan mengundang masalah nanti. Bukan saja kepada diri sendiri tapi juga orang lain. 



Anyway, jom kita kenali jenis2 gemuk, agar anda tak gemuk lagi...he3. Gurau je. Kenal tak kenal, kalau nak gemuk. Gemuk jugakan? Kegemukan ni berlaku dimana berat badan kita melebihi 20 peratus ideal.Ini berlaku disebabkan kalori yg masuk kedalam badan kita melebihi kalori yang diperlukan.Maka akan penyebabkan berlaku pengumpulan lemak dibahagian2 tertentu badan.

Kegemukan individu boleh dikategorikan kepada 3 jenis iaitu :

Gemuk Air

•Badan mengelambir dan lembik disebabkan oleh kandungan air yang tidak diperlukan berlebihan di dalam badan.

•Badan akan terasa cepat letih dan mengah apabila melakukan aktiviti harian.

Gemuk Angin

• Perut terasa sebu adakalanya sukar untuk membuang angin keluar.

• Mudah mendapat sakit kepala.


GEMUK AIR dan GEMUK ANGIN

Picit bahagian lengan tangan,korang akan merasai lengan tangan mengelambir dan lembik.

Gemuk Daging

• Badan berasa berat dan pejal.

• Mudah penat apabila melakukan tugas harian.

• Proses penurunan agak lambat berbanding mereka yang gemuk air atau angin kerana lemak di dalam badan menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.

• Proses penurunan melalui perpeluhan dan mengikut pantang yang disarankan

GEMUK DAGING

Picit bahagian lengan tangan,korang akan merasa pejal dan padat.



Bagi yg mgalami Gemuk air dan Gemuk angin mudah untuk turun berat badan tetapi Gemuk Daging mengambil sedikit masa untuk turun. Gemuk Daging berpunca dari lemak yang berkumpul menjadi tepu dan bergumpal bersama daging.


Dah tahu mana satu gemuk anda alami sekarang? So, apa lagi mulalah aktiviti diet anda tapi jangan sampai tak makan langsung. Nanti tak bertenagalah pula.....kan?  Jom diet!!!

6 comments:

miloicekaw1119 said...

alamak..
kite dalam kategori ape ek??
hehehehehe..

Admin said...

entahlah...cuba check..he3

miss choki.choki. said...

saya pusing sya kategori ape. .
dah try check dah ..
lembik x lembik sangat . pejal pun tak . .saya sedang pening .
heheheeheee

Admin said...

miss choki..pilih je mn satu bkenan...hehehe

umminiena said...

Anda berminat untuk menurunkan berat badan dengan cara yang dijamin lebih selamat?

Layari http://kebaikanvitamin.blogspot.com, untuk maklumat lanjut..(^_^)

kedaivitaminfatimah said...

perkongsian yang sangat menarik. Ramai orang yang gemuk, tapi tidak tahu jenis gemuk sendiri. hehee..

Related Posts with Thumbnails

Komen Dr Blogger

Grab This Widget

Blog Anniversary!!

Daisypath Anniversary tickers

My Anniversary Day :)

Daisypath Anniversary tickers

Radio Rentak Hidup Maya

Disclaimer

"All images are sourced from the internet and are in the public domain. We claim no credit for any images or videos featured on this site unless otherwise noted. All visual content is copyright to it's respectful owners. If you own rights to any of the images or videos, and do not wish them to appear on this site, please contact us via e-mail and they will be promptly removed. We are not responsible for content on any external website, and a link to such site does not signify endorsement. Information on this site may contain errors or inaccuracies; the site's proprietors do not make warranty as to the correctness or reliability of the site's content."